ANASAYFA | DERNEK  | ENGLISH
Üniversite Öğrencilerinde Gerilim (Stres) ile İlişkili Etmenlerin Belirlenmesi [Journal of Health and Nursing Management]
Journal of Health and Nursing Management. 2024; 11(2): 254-263 | DOI: 10.54304/SHYD.2024.83723  

Üniversite Öğrencilerinde Gerilim (Stres) ile İlişkili Etmenlerin Belirlenmesi

Sabahattin Tekingündüz, Beshr Al Ahmar
Mersin Üniversitesi, İçel Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Yönetimi Bölümü, Yenişehir, Mersin, Türkiye

Amaç: Çalışmanın amacı, hemşirelik fakültesi ve sağlık yüksekokulu öğrencilerinde gerilimle (stresle) ilişkili etmenlerin belirlenmesidir.
Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte tasarlanan araştırmanın katılımcıları bir devlet üniversitesinin hemşirelik fakültesi ve sağlık yüksekokulunda öğrenim gören 259 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, Algılanan Stres Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri korelasyon, bağımsız gruplarda t-test, tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmada, sigara içen öğrenciler, fiziksel, zihinsel sağlık algısı kötü olan ve günlük olarak uzun süre telefon kullanan öğrencilerin daha yüksek düzeyde gerilim yaşadıkları belirlenmiştir. Araştırmada, gerilim ile sosyal destek ve sosyal desteğin alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler olmadığı belirlenmiştir.
Sonuç: Sigara içen öğrenciler ile sağlık algısı olumsuz olan öğrencilerin gerilim düzeyi yüksek olmaktadır. Çalışmada, sosyal desteğin ve alt boyutlarının gerilim üzerine tampon etkisinin olmadığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Gerilim, stres sosyal destek, üniversite öğrencileri


Determination of Stress-Related Factors in University Students

Sabahattin Tekingündüz, Beshr Al Ahmar
Mersin University, İçel School of Health, Department of Health Management, Yenişehir, Mersin, Türkiye

Aim: The aim of the study is to determine factors related to stress in nursing faculty and health school students.
Method: The participants of the descriptive and cross-sectional study consist of 259 students enrolled in the nursing faculty and health school in a public university. In the study, a personal information form, Perceived Stress Scale, and Multidimensional Perceived Social Support Scale were utilized. The data of the study were evaluated by correlation, independent samples t-test and one-way analysis of variance.
Results: In the study, it was determined that students who smoke, those with poor physical and mental health perceptions, and those who use their phones for long periods of time on a daily basis experience higher levels of stress. In the research, it was determined that there are no significant relationships between stress and social support, as well as the sub-dimensions of social support.
Conclusion: The stress levels are high in students who smoke and those with a negative health perception. In the study, it was determined that social support and its sub-dimensions did not have a buffering effect on stress.

Keywords: Stress, social support, university students


Sabahattin Tekingündüz, Beshr Al Ahmar. Determination of Stress-Related Factors in University Students. Journal of Health and Nursing Management. 2024; 11(2): 254-263

Sorumlu Yazar: Sabahattin Tekingündüz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar




 

LookUs & Online Makale