ANASAYFA | DERNEK  | ENGLISH
Hemşirelerin Çalışma Yaşamında Karşılaştıkları Psikososyal Risklerin ve Etkileyen Etmenlerin Belirlenmesi [Journal of Health and Nursing Management]
Journal of Health and Nursing Management. 2024; 11(3): 411-423 | DOI: 10.54304/SHYD.2024.26213  

Hemşirelerin Çalışma Yaşamında Karşılaştıkları Psikososyal Risklerin ve Etkileyen Etmenlerin Belirlenmesi

Elçin Babaoğlu1, Rukiye Bahar2
1Üsküdar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, İstanbul, Türkiye
2Üsküdar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Yüksek Lisans Programı, İstanbul, Türkiye

Amaç: Bu çalışma, hastanede görevli hemşirelerin karşılaştıkları psikososyal risklerin ve etkileyen etmenlerin belirlemesi amacıyla tanımlayıcı nitelikte yapılmıştır.
Yöntem: Araştırma İstanbul’da bir şehir hastanesinde yürütülmüş olup çalışma evrenini 450 hemşire ve örneklemini 208 hemşire oluşturmuştur. Veriler, hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini belirlemeye yönelik bilgi formu ve Kopenhag Psikososyal Risk Değerlendirme Ölçeği (Kopsor-Tr) ile toplanmıştır. Analizde tanımlayıcı istatistikler olarak frekans, ortalama ve standart sapma; bağımsız değişkenlerin Kopsor-Tr alt boyutları ile karşılaştırılması için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır.
Bulgular: Hemşirelerin bireysel tanıtıcı özellikleri incelendiğinde; hemşirelerin %38’i 22-25 yaş aralığında, %76’sı kadın, %73,6’sı bekar, %73,1’i lisans mezunu, %52,9’u geliri giderine eşit olarak belirtmiştir. Hemşirelerin iş yaşamına ilişkin özellikleri incelendiğinde; katılımcıların %92,3’ünün hemşire olarak çalıştığı, %45,7’sinin 4-9 yıldır bu meslekte çalıştığı, %47,6’sının şuan ki kurumunda 3 yıl ve altı süredir çalıştığı, %91,8’si gündüz ve nöbet şeklinde çalıştığı bulunmuştur. Çalışmada; hemşirelerin karşı karşıya kaldığı 25 psikososyal risk tanımlanırken, en fazla psikososyal risk taşınan alanlar; bilişsel talepler, çalışma hızı ve tükenmişlik iken, en az risk taşınan alanlar; gelişme olanağı eksikliği, topluluk duygusu eksikliği ve işin anlamsızlığı olarak saptanmıştır.
Sonuç: Hemşirelerin çalışma alanlarında pek çok psikososyal riski etmeninin olduğu ve sistemsel, yönetsel veya bireysel nedenlerden kaynaklanan bu psikososyal risk etmenleri, sağlık kurumlarında hizmet sunumunu istenmeyen şekilde etkilemektedir. Bu riskler, sağlık personeli başta olmak üzere hasta ve yakınlarında da beklenmeyen olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu risk etmenlerinin engellenmesi ya da en aza indirgenmesi, verimli, kaliteli ve hasta güvenliğini önemseyen hizmet sunumuna katkıda bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, iş sağlığı, psikososyal risk, psikiyatri hemşireliği, risk analizi


Assessment of Psychosocial Risks and Affecting Factors in Active Working Life of Nurses

Elçin Babaoğlu1, Rukiye Bahar2
1Üsküdar University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing, Istanbul, Türkiye
2Üsküdar University, Institute of Health Sciences, Nursing Graduate Program, Istanbul, Türkiye

Aim: This descriptive study was conducted to determine the psychosocial risks of nurses working in hospitals and the factors affecting them.
Method: The study was conducted in a city hospital in Istanbul. The population consisted of 450 nurses and the sample consisted of 208 nurses. The data were collected with the descriptive characteristics of nurses information form and Copenhagen Psychosocial Risk Assessment Scale (Kopsor-Tr). In the context of data analysis, the frequency, mean, and standard deviation were employed as descriptive statistics. To facilitate the comparison of independent variables with Kopsor-Tr sub-dimensions, the Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were utilized.
Results: When the individual descriptive characteristics of the nurses were analysed, 38% were between 22-25 years of age, 76% were female, 73.6% were single, 73.1% were bachelor's degree graduates, and 52.9% had income equal to expenses. When the descriptive characteristics of the work life of the nurses were examined, it was found that 92.3% of the participants were working as nurses, 45.7% had been working in this profession for 4-9 years, 47.6% had been working in their current institution for 3 years or less, and 91.8% worked daytime and on-call. As a result, 25 psychosocial risks to which nurses are exposed were identified. Cognitive demands, work speed, and burnout were the areas where nurses had the highest psychosocial risk, while the areas where nurses had the least risk were lack of development opportunities, lack of sense of community, and meaninglessness of work.
Conclusion: Nurses' workplaces harbour many psychosocial risks. Psychosocial risk factors arising from systemic, managerial or individual reasons affect service delivery in health institutions in an undesirable way. It may cause unexpected negative effects on patients and their relatives, especially health personnel. Preventing or minimising these risk factors contributes to efficient, high quality service delivery that cares about patient safety.

Keywords: Nursing, occupational health, psychosocial risk, psychiatric nursing, risk analysis


Elçin Babaoğlu, Rukiye Bahar. Assessment of Psychosocial Risks and Affecting Factors in Active Working Life of Nurses. Journal of Health and Nursing Management. 2024; 11(3): 411-423

Sorumlu Yazar: Elçin Babaoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar




 

LookUs & Online Makale