MAIN PAGE | SOCIETY  | TÜRKÇE
A Scale Development Study: Intellectual Capital Scale for Health Institutions [Journal of Health and Nursing Management]
Journal of Health and Nursing Management. 2024; 11(3): 571-582 | DOI: 10.54304/SHYD.2024.82574  

A Scale Development Study: Intellectual Capital Scale for Health Institutions

Tuğba Uluocak Köse1, Aytolan Yıldırım2
1Ankara Provincial Health Directorate, Health Services Presidency, Ankara, Türkiye
2Istanbul Atlas University, Faculty of Health Sciences, Istanbul, Türkiye

Aim: The aim of this research is to develop a valid and reliable measurement tool for health institutions to evaluate their intellectual capital.
Method: The sample of the research conducted in methodological and descriptive design is consisted of 511 healthcare professionals working in public, university and private hospitals, who met the research criteria and agreed to participate in the research. The research data were collected using the personal and professional information form and the draft scale developed by the researcher. In the analysis of the data, construct validity has been confirmed by content validity, time invariance reliability, internal consistency and confirmatory factor analysis.
Results: The scale consists of 34 items and 3 subdimensions as “human capital”, “structural capital” and “social/customer capital”. The scale was found to be highly reliable with Cronbach's alpha value of "0.954" and the total variance announced was 55.87%. In the construct validity analysis, it is observed that the values in the fit indices of the model are within the limits of good fit.
Conclusion: The Intellectual Capital Scale is a valid and reliable tool that can be used to evaluate the intellectual capital elements of health institutions.

Keywords: Intellectual capital, health institutions, scale development


Bir Ölçek Geliştirme Çalışması: Sağlık Kurumlarına Yönelik Entelektüel Sermaye Ölçeği

Tuğba Uluocak Köse1, Aytolan Yıldırım2
1Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Ankara, Türkiye
2İstanbul Atlas Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul, Türkiye

Amaç: Araştırmanın amacı, sağlık kurumlarının entelektüel sermayelerini değerlendirebilmelerine yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracını geliştirmektir.
Yöntem: Metodolojik ve tanımlayıcı tasarımda yapılan araştırmanın örneklemini; kamu ve üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde çalışan, araştırma ölçütlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 511 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Araştırma verileri; kişisel ve mesleki bilgiler formu ve araştırmacı tarafından geliştirilen taslak ölçek kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde kapsam geçerliği, zamana göre değişmezlik güvenirliği, içsel tutarlılığı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılarak yapısal geçerliği doğrulanmıştır.
Bulgular: Ölçek 34 madde ve “insan sermayesi”, “yapısal sermaye” ve “sosyal/müşteri sermayesi” olarak üç alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin Cronbach’s alpha değeri “0,954” ile yüksek güvenirlikte ve açıklanan toplam varyansın ise %55,87 olduğu saptanmıştır. Yapı geçerliği analizlerinde ise modele ilişkin uyum indekslerinde değerlerin iyi uyum değer sınırları içerisinde olduğu görülmektedir.
Sonuç: Entelektüel Sermaye Ölçeği, sağlık kurumlarının entelektüel sermaye unsurlarını değerlendirmek için kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Entelektüel sermaye, sağlık kurumları, ölçek geliştirme


Tuğba Uluocak Köse, Aytolan Yıldırım. A Scale Development Study: Intellectual Capital Scale for Health Institutions. Journal of Health and Nursing Management. 2024; 11(3): 571-582

Corresponding Author: Tuğba Uluocak Köse, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




 
 

LookUs & Online Makale