MAIN PAGE | SOCIETY  | TÜRKÇE
The Relationship Between Turnover Intention and Compulsory Citizenship Behaviour of Nurses [Journal of Health and Nursing Management]
Journal of Health and Nursing Management. 2024; 11(1): 11-21 | DOI: 10.54304/SHYD.2024.82956  

The Relationship Between Turnover Intention and Compulsory Citizenship Behaviour of Nurses

Deniz Selçuk1, Arzu Kader Harmancı Seren2
1National Defense Department, Mobile Health Organizations Group Presidency, Ankara, Türkiye
2Fenerbahce University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing (English), Istanbul, Türkiye

Aim: This study aimed to examine whether there is a relationship between turnover intention and compulsory citizenship behavior among nurses working in a training and research hospital in Istanbul.
Method: The data of this descriptive and relationship-seeking study were collected with the participation of 191 nurses working in a training and research hospital in İstanbul between December 2016 and February 2017. Research data was collected through a questionnaire aimed at learning participants' personal information, Turnover Intention Scale and Compulsory Citizenship Behavior Scale. Data was analyzed on a computer. Descriptive statistics, parametric and non-parametric comparison analyze and Pearson correlation analyzes were performed.
Results: Point averages of the nurses between “Turnover Intention Scale” and “Compulsory Citizenship Behavior Scale” were 2.90 (SD=1.11) and 3.42 (SD=0.90) respectively. The correlation coefficient for the relationship between the intention to quit the job and compulsory citizenship behavior was found to be r=0.315 (p<0.001).
Conclusion: It has been determined that nurses have the intention to leave the job below the medium level, they exhibit compulsory citizenship behavior at the above medium level, and there is a positive, medium strength and very significant linear relationship between the intention to leave the job and the compulsory citizenship behaviour.

Keywords: Turnover intention, compulsory citizenship behavior, nursing


Hemşirelerde İşten Ayrılma Niyeti ile Zorunlu Vatandaşlık Davranışı Arasındaki İlişki

Deniz Selçuk1, Arzu Kader Harmancı Seren2
1Milli Savunma Bakanlığı, Seyyar Sağlık Teşkilleri Grup Başkanlığı, Ankara, Türkiye
2Fenerbahçe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İngilizce Hemşirelik Programı, İstanbul, Türkiye

Amaç: Bu araştırmada, İstanbul’daki bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşireler örnekleminde işten ayrılma niyeti ile zorunlu vatandaşlık davranışı arasında ilişki olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bu araştırmanın verileri, İstanbul’da bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapmakta olan 191 hemşirenin katılımı ile
Aralık 2016 – Şubat 2017 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplamada, kişisel bilgileri öğrenmeyi amaçlayan bir soru formunu, “İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği”ni ve “Zorunlu Vatandaşlık Davranışı Ölçeği”ni içeren bir anket kullanılmıştır. Veriler, bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler, parametrik ve parametrik olmayan karşılaştırma testleri ve Pearson korelasyon analizi yapılmıştır.
Bulgular: Hemşirelerin “İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği” ile “Zorunlu Vatandaşlık Davranışı Ölçeği” puan ortalamaları sırasıyla 2,90 (SS=1,11) ve 3,42 (SS=0,90) olarak bulunmuştur. İşten ayrılma niyetiyle zorunlu vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin katsayısının r=0,315 olduğu saptanmıştır (p<0,001).
Sonuç: Hemşirelerin orta düzeyin altında işten ayrılma niyetinde oldukları, orta düzeyin üstünde zorunlu vatandaşlık davranışı sergiledikleri, işten ayrılma niyetiyle zorunlu vatandaşlık davranışı arasında da olumlu yönlü, orta güçte ve çok ileri derecede anlamlı doğrusal bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: İşten ayrılma niyeti, zorunlu vatandaşlık davranışı, hemşirelik


Deniz Selçuk, Arzu Kader Harmancı Seren. The Relationship Between Turnover Intention and Compulsory Citizenship Behaviour of Nurses. Journal of Health and Nursing Management. 2024; 11(1): 11-21

Corresponding Author: Deniz Selçuk, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




 
 

LookUs & Online Makale